sadsad x
asdasd
UV Işınları Nedir?

UV Işınları Nedir?

Takvimler 1801 senesini gösterirken Alman fizikçi Ritter X ışınlarının kimyasal maddeleri nasıl etkilediği konusunda araştırmalar yapıyordu. Araştırmaları sırasında mor ışığın ötesinde de enerji çıkışlarının olduğunu fark etti. Yaşanan bu olay UV ışınları ya da diğer adıyla morötesi ışınların keşfi olarak kabul edildi.

1801 senesinde yaşanan bu keşiften sonra UV ışınları nedir sorusu insanlar tarafından sürekli olarak sorulan sorular arasında yerini aldı.

Gözlerimiz bazı ışınları görme yetisine sahipken bazılarını algılayamazlar. Yapılan araştırmalar gözlerimizin dalga boyu 400 nm ile 700 nm arasında olan ışınları algılayabildiğini göstermektedir. UV ışını olarak isimlendirilen ışınların dalga boyu ise 100 ile 400 nm arasında değişir. Dolayısıyla gözlerimiz bu ışınları algılayamaz.

Gözlerimizin algılayamayacağı kadar düşük dalga boyuna sahip olan ışınlar morötesi ışın ya da ultraviyole ışın olarak isimlendirilmektedir. İnsanlar ultraviyole ışınları göremiyor olsalar da bazı canlıların bu ışınları görme yeteneği bulunmaktadır. Özellikle böcek türlerinin büyük bir kısmı UV ışınlarını görebilir. Özellikle bal arıları bu konuda çok yetenekli olan canlılardır.

UV ışınlarının en önemli kaynağı hiç kuşkusuz güneştir. Güneşin yaydığı enerji üzerinde araştırmalar yapıldığında güneş ışınlarının yaklaşık olarak %9’luk bir kısmında dalga boylarının 100 ile 400 nm arasında değiştiği görülmüştür. Bu aralık ultraviyole ışınları tanımlayan aralık olduğundan güneş en önemli UV ışını kaynağı olarak görülmektedir.

UV Işınlarının Zararları Nelerdir?

Her zaman uzmanlar güneş ışınlarına maruz kalmanın faydalarından bahsederler. Günlük D vitamini ihtiyacının nasıl karşılanacağı konusunda bilgiler verilmektedir. Ancak güneş ışığına çok fazla maruz kalmak hem ciltte hem de göz yapısında çok ciddi sorunların ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Gerekli önlemler alınmazsa bu sorunlar herkeste görülebilen problemlerdir.

Güneş Yanığı ve Cilt Kanseri

Güneş ışınları ozon tabakasından geçerken belirli oranda hafiflerler. Ozon tabakası güneş ışınlarının olumsuz etkilerini düşürme görevini üstlenmiştir. Ne kadar bu etkileri zayıflatıyor olsa da sıfır indirgeyemez.

Bu sebeple de güneşin altında çok fazla kalındığında UV ışınlar güneş yanığına ve cilt kanserine sebep olabilmektedir. Her ikisi de vücudu son derece olumsuz etkiler. Tedavi edilmezse ölümle dahi sonuçlanabilen problemlerdir.

Fotokeratit Hastalığı

Fotokeratit insanlar tarafından çok fazla bilinmeyen, kornea yüzeyini etkileyen, son derece ağrılı bir rahatsızlıktır. Temelde güneşin gözlerimizi yakması sonucu oluşmaktadır. Özellikle güneş ışınlarının kar kaplı yüzeylerden ya da denizden gözümüze yansıması ile bu hastalık ortaya çıkar. Bu sebeple de güneş gözlüklerinden hem yaz hem de kış aylarında faydalanılması gerekecektir.

Et Yürümesi Hastalığı

Açık havada uzun süre zaman geçiren ve sürekli olarak güneş ışığına maruz kalan kişilerde et yürümesi ya da diğer adıyla kuş kanadı hastalığı görülmektedir. Kornea üzerinde oluşan tabakanın zaman geçtikçe gözbebeğimize doğru ilerlemesi sebebiyle oluşmaktadır. Göz damlaları tedavi için yeterli olmazsa ameliyata kadar uzanan bir süreç başlar.

Katarakt Hastalığı

UV ışınları göz merceğimize de olumsuz şekilde etki eder. UV ışınlarına fazla maruz kalınması durumunda göz merceğimizde matlaşmalar meydana gelmeye başlayacaktır. Genellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan bir sorun olarak görülse de fazla güneşe maruz kalan kişilerde çok daha genç yaşlarda ortaya çıkar.

Bulanık, puslu, mat görme, geceleri görememe ya da çift görme gibi belirtileri olacaktır. Hayat kalitesi direkt olarak düşer. Yapılacak olan ameliyatlar ile zarar gören mercek alınarak yerine yapay bir mercek konmaktadır.

Göz Kanseri

İnsanlar kanser türlerini sayarken göz kanserinden bahsetmezler. Bunun sebebi çok sık görülen bir rahatsızlık olmamasıdır. Göz merceği UV ışınlarının içerisinde yer alan radyasyonu emmektedir. Eğer bu emilim uzun süre devam ederse göz kanseri olarak isimlendirilen rahatsızlık ortaya çıkacaktır.

UV Işınlarından Korunmak İçin Ne Yapılması Gerekli?

UV ışınlara karşı alınabilecek birçok farklı önlemden bahsedilebilir. Ciltte ortaya çıkardığı sorunlardan korunmak adına krem ya da spreyler kullanılır. Çoğu zaman kıyafetler cildin büyük bir kısmını korumaktadır.

Gözlerin UV ışınlarından korunması içinse en doğru tercih her zaman güneş gözlüğü kullanmak olacaktır. Maalesef güneş gözlüklerinin tamamının UV ışınlarını etkilediği söylenemez. Belirli bir kalitenin üzerinde olan gözlükler bu özelliğe sahiptir.

Sitemiz güneş gözlüklerinin estetik özellikleri kadar sağlık açısından katkılarını da göz önünde bulundurduğundan her zaman UV ışınlarına karşı koruma sağlayan güneş gözlüklerini sizlerle buluşturmaktadır.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.